Ο εγκέφαλος καταλαβαίνει τι βλέπει σε χρόνο ρεκόρ - ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Ο εγκέφαλος καταλαβαίνει τι βλέπει σε χρόνο ρεκόρ

Σε ταχύτητα ρεκόρ μπορεί ο εγκέφαλος να αναγνωρίσει τις εικόνες που περνούν από μπροστά του, σύμφωνα με νευροεπιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Ειδικότερα, στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Attention, Perception, and Psychophysics», οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί εικόνες τις οποίες έχει δει για ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες σε τόσο μικρή ταχύτητα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ταχύτητα που υποστηρίζουν οι επιστήμονες του MIT ότι χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί τις εικόνες που βλέπει είναι οκτώ φορές γρηγορότερη από τα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου, το κατώτατο όριο που έθεταν οι προηγούμενες μελέτες για την ίδια λειτουργία.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, μια ομάδα εθελοντών κλήθηκε να παρακολουθήσει διάφορες εικόνες που παρουσιάζονταν στην οθόνη του υπολογιστή και να εντοπίσει μια συγκεκριμένη εικόνα ανάμεσά τους, όπως για παράδειγμα ένα ζευγάρι που χαμογελά.

Κάθε εικόνα παρέμενε στην οθόνη για διάστημα 13 ως 80 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Όπως προέκυψε, οι εθελοντές ήταν σε θέση να εντοπίσουν τις εικόνες ακόμα και όταν ο χρόνος που διαδέχονταν η μια την άλλη συρρικνωνόταν από τα 80 στα 53, τα 27 και τελικά τα 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το γεγονός ότι μπορεί κανείς να εντοπίζει εικόνες σε τόσο υψηλές ταχύτητες μας δείχνει ότι αυτό που κάνει η όραση είναι να βρίσκει έννοιες. Αυτό κάνει ο εγκέφαλος όλη την ημέρα. Προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που κοιτάμε», δήλωσε η Δρ. Mary Potter, καθηγήτρια εγκεφάλου και γνωσιακών επιστημών στο MIT.

Όπως εξήγησε η Δρ. Potter, η ταχύτατη επεξεργασία εικόνων βοηθά τον εγκέφαλο να κατευθύνει τα μάτια στον επόμενο στόχο. Η δουλειά των ματιών δεν είναι μόνο να μεταφέρουν την πληροφορία στον εγκέφαλο αλλά να επιτρέψουν στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί γρήγορα την πληροφορία ώστε να το άτομο να ξέρει που πρέπει να κοιτάξει αμέσως μετά», ανέφερε η Δρ. Potter.

Μόλις μια εικόνα περάσει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή ο εγκέφαλος αρχίζει να επεξεργάζεται πληροφορίες όπως το σχήμα, το χρώμα και ο προσανατολισμός.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ακόμα και όταν δούμε μια εικόνα για 13 μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου, ο εγκέφαλος συνεχίζει να επεξεργάζεται αυτή την εικόνα για πολύ περισσότερο χρόνο.

Όπως προαναφέρθηκε, προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αναγνωρίσει με επιτυχία εικόνες τις οποίες έχει δει για τουλάχιστον 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου,

ωστόσο η νέα έρευνα εισηγείται ότι τελικά αυτό είναι εφικτό οκτώ φορές γρηγορότερα.

Πηγή

Via

.via.

Share on Google Plus