Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή τα υγιή δόντια και ούλα προσφέρουν έλα λαμπερό χαμόγελο, υπάρχουν 7 ακόμα ασθένειες, οι οποίες αν και φαινομενικά δεν έχουν σχέση με τη στοματική υγιεινή, ωστόσο το τακτικό βούρτσισμα αποτελεί τον...
νούμερο ένα εχθρό τους
Καρδιοπάθειες
Σύμφωνα με έρευνα του American Journal of Medicine, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που ενδεχομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιολογικό νόσημα, μειώνουν σοβαρά τις πιθανότητες αυτές, αν ακολουθούν ένα τακτικό πρόγραμμα στοματικής υγείας. Το καθημερινό βούρτσισμα συμβάλει στην ενδυνάμωση των ούλων και στην αποφυγή της φθοράς τους, αποφεύγοντας τις φλεγμονές, οι οποίες προκαλούν τη δημιουργία χημικών ουσιών στο ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες και ευνοώντας παράλληλα τις συνθήκες για καρδιακά νοσήματα.
Εγκεφαλικό
Η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του σταδιακού καθαρισμού (και επαγγελματικού όταν χρειάζεται) των δοντιών και ενός πιθανού εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα στην έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο σωστός καθαρισμός μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Ουλίτιδες και άλλες στοματικές ασθένειες
Αν και είναι προφανές ότι το συχνό και μεθοδικό βούρτσισμα εμποδίζει την ουλίτιδα, την τερηδόνα και άλλες στοματικές ασθένειες το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοεγκεφαλικής Έρευνας, αναφέρει ότι προκειμένου να αποφύγετε τα δυσάρεστα αποτελέσματα οποιασδήποτε ασθένειας των ούλων, πρέπει να βουρτσίζετε τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα τα δόντια σας.
Έρευνα που δημοσίευσε το «Journal of Periodontology» έδειξε ότι οι στοματικές φλεγμονές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Και οι δύο ασθένειες προκαλούνται όταν βακτηρίδια από το άνω μέρος του λαιμού εισχωρούν στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Αν ωστόσο η στοματική περιοχή παραμείνει καθαρή (μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της μόλυνσης από το στόμα), αυτό εμποδίζει σημαντικά την εισχώρηση των βακτηριδίων.
Κρατάει σταθερή τη…ζυγαριά
Το βούρτσισμα των δοντιών χρησιμεύει επίσης ως δείκτης για τον εγκέφαλo ότι έχετε χορτάσει. Η στοματική υγιεινή μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρείτε προσεκτικές και τακτές διατροφικές συνήθειες, αποφεύγοντας να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες στην πραγματικότητα χρειάζεστε.
Εγκέφαλος
Έρευνα του τμήματος οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι οι ασθένειες των ούλων ενδεχομένως να αυξάνουν την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η διατήρηση μιας σωστής στοματικής υγιεινής ωστόσο παρουσιάζει τα αντίθετα και επιθυμητά, φυσικά, αποτελέσματα.
Η δροσερή αναπνοή από μόνη της είναι απαραίτητη ανά πάσα στιγμή της ημέρας και σε κάθε κοινωνική συναναστροφή, Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να βρεθείτε τετ α τετ με το σύντροφό σας. Ωστόσο στην περίπτωση των ανδρών υπάρχει ένας ακόμα λόγος να διατηρούν μία καλή στοματική υγιεινή καθώς ένα καθαρό στόμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας. Μελέτες αναφέρουν ότι οι χρόνιες ασθένειες των ούλων είναι ελαφρώς πιο συχνές στους άνδρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία (σε μέτριο ως σοβαρό βαθμό) σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έχουν στυτική δυσλειτουργία.
... --> --> --> ... ..