Έφτασε η ώρα για να φορέσεις το μπικίνι σου. Αν αυτό σε τρομοκρατεί, συμπεριέλαβε στη διατροφή σου 3 τροφές που ούτε φανταζόσουν ότι σε αδυνατίζουν!
Ξηροί καρποί
“Σε σχέση με άλλα τρόφιμα, οι ξηροί καρποί δημιουργούν κορεσμό και σε κάνουν να αισθάνεσαι...
χορτάτη” εξηγεί η διαιτολόγος. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την όρεξη και είναι καλή για την καρδιά. “Συγκριτικά με άλλες τροφές, οι ξηροί καρποί επιταχύνουν την καύση των θερμίδων, λίγο μετά την κατανάλωσή τους. Δεν απορροφούνται πλήρως, έτσι μερικοί ξηροί καρποί μένουν στον οργανισμό μαζί με τις θερμίδες τους.
Τσίλι
Καλά νέα αν είσαι λάτρης της ινδικής και ταϊλανδέζικης κουζίνας, αφού αυτά τα πιάτα ετοιμάζονται με καυτερό τσίλι, το οποίο περιέχει καψαϊκίνη – ένα συστατικό που βοηθάει τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Janis Jibrin, η καψαϊκίνη προσφέρει "διπλή ώθηση" στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry, έδειξε ότι η κατανάλωσης της καψαϊκίνης, συσχετίστηκε με αύξηση της θερμογένεσης διαδικασία με την οποία τα κύτταρα μετατρέπουν την ενέργεια σε θερμότητα), η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό. “Ενθαρρύνει το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες” εξηγεί η Jibrin “και σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί επίσης να βοηθήσει την καταστολή της όρεξης”. Κράτα τις αποστάσεις σου όμως από τις κρεμώδεις σάλτσες κάρι, γιατί συνήθως δεν αναδεικνύουν τα συστατικά αδυνατίσματος του τσίλι.
Τυρί
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά μια μικρή μερίδα τυριού με κανονικά λιπαρά, έπαιρναν λιγότερο βάρος σε βάθος χρόνου, από εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να ανατροφοδοτήσει το μεταβολισμό. Η Jibrin επισημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι καταναλωτές όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι λεπτότεροι, το οποίο μπορεί να είναι λόγω του ασβεστίου. “Μια θεωρία είναι ότι όταν έχεις έλλειψη ασβεστίου, αυξάνεται η όρεξή σου και τρως περισσότερο με την ελπίδα ότι θα πάρεις περισσότερο ασβέστιο”, σχολιάζει η ειδικός. “Προτίμησε τυριά με χαμηλά λιπαρά και φρόντισε το υπόλοιπο γεύμα σου να είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά” συμβουλεύει.
..
Ξηροί καρποί
“Σε σχέση με άλλα τρόφιμα, οι ξηροί καρποί δημιουργούν κορεσμό και σε κάνουν να αισθάνεσαι...
χορτάτη” εξηγεί η διαιτολόγος. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την όρεξη και είναι καλή για την καρδιά. “Συγκριτικά με άλλες τροφές, οι ξηροί καρποί επιταχύνουν την καύση των θερμίδων, λίγο μετά την κατανάλωσή τους. Δεν απορροφούνται πλήρως, έτσι μερικοί ξηροί καρποί μένουν στον οργανισμό μαζί με τις θερμίδες τους.
Τσίλι
Καλά νέα αν είσαι λάτρης της ινδικής και ταϊλανδέζικης κουζίνας, αφού αυτά τα πιάτα ετοιμάζονται με καυτερό τσίλι, το οποίο περιέχει καψαϊκίνη – ένα συστατικό που βοηθάει τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Janis Jibrin, η καψαϊκίνη προσφέρει "διπλή ώθηση" στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry, έδειξε ότι η κατανάλωσης της καψαϊκίνης, συσχετίστηκε με αύξηση της θερμογένεσης διαδικασία με την οποία τα κύτταρα μετατρέπουν την ενέργεια σε θερμότητα), η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό. “Ενθαρρύνει το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες” εξηγεί η Jibrin “και σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί επίσης να βοηθήσει την καταστολή της όρεξης”. Κράτα τις αποστάσεις σου όμως από τις κρεμώδεις σάλτσες κάρι, γιατί συνήθως δεν αναδεικνύουν τα συστατικά αδυνατίσματος του τσίλι.
Τυρί
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά μια μικρή μερίδα τυριού με κανονικά λιπαρά, έπαιρναν λιγότερο βάρος σε βάθος χρόνου, από εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να ανατροφοδοτήσει το μεταβολισμό. Η Jibrin επισημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι καταναλωτές όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι λεπτότεροι, το οποίο μπορεί να είναι λόγω του ασβεστίου. “Μια θεωρία είναι ότι όταν έχεις έλλειψη ασβεστίου, αυξάνεται η όρεξή σου και τρως περισσότερο με την ελπίδα ότι θα πάρεις περισσότερο ασβέστιο”, σχολιάζει η ειδικός. “Προτίμησε τυριά με χαμηλά λιπαρά και φρόντισε το υπόλοιπο γεύμα σου να είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά” συμβουλεύει.
..