Η υγρασία και το κρύο του χειμώνα ταλαιπωρούν τα μαλλιά μας, κάνοντάς τα να δείχνουν θαμπά και αδύναμα. Ξηρότητα, φριζάρισμα και τούφες που δεν στρώνουν με τίποτα είναι κομμάτι της καθημερινότητας και τα συχνά λουσίματα στα οποία καταφεύγουμε –ιδιαίτερα αν τα μαλλιά είναι λιπαρά– δεν είναι λύση. Τι κάνουμε λοιπόν; Ακολουθούν επτά μυστικά από τους ειδικούς για υγιή δυνατά μαλλιά.Με τι λούζεσαι; Πολλά από τα σαμπουάν, τις κρέμες μαλλιών και τα λοιπά προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν υπερβολικά πολλά χημικά συστατικά, που μακροπρόθεσμα βλάπτουν αντί να ωφελούν τα μαλλιά. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα συστατικά πριν αγοράσετε το σαμπουάν σας. Ψάξτε για τις ενδείξεις lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, και ammonium lauryl sulfate –αν εντοπίσετε δύο ή περισσότερες, προχωρήστε στην επόμενη επιλογή. Γενικώς, καλό είναι να προτιμάτε προϊόντα με οργανικά ή φυτικά συστατικά –ιδιαίτερα στην κατηγορία που δεν ξεβγάζεται, όπως οι αφροί, τα τζελ και τα λοιπά προϊόντα styling.Προσοχή στο (υπερβολικό) styling: Είναι πολύ προτιμότερο, όποτε έχετε τη δυνατότητα (βλέπε δεν πρέπει να φύγετε τρέχοντας από το σπίτι μόλις βγείτε από το μπάνιο) να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά, χωρίς πιστολάκι, το οποίο προκαλεί ξηρότητα, «σκληραίνει» την τρίχα και ευθύνεται περισσότερο για την απώλεια του χρώματος. Αν πιστεύετε ότι το χρειάζεστε οπωσδήποτε, επενδύστε σε ένα επαγγελματικό, με φυσούνα και επιλογή κρύου αέρα. Όσον αφορά το σίδερο, χρησιμοποιείστε το μόνο στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, και μόνο αφού τα μαλλιά σας έχουν στεγνώσει εντελώς.Χτενιστείτε (με τον σωστό τρόπο): Το πρωινό βούρτσισμα βοηθά να απομακρυνθούν τα κατάλοιπα του χτεσινοβραδινού styling, καθώς και η σκόνη και τα νεκρά κύτταρα. Προτιμήστε βούρτσα με φυσική τρίχα, αντί για μεταλλική ή πλαστική, καθώς αυτή έχει λιγότερες πιθανότητες να ξεριζώσει τρίχες. Μην χρησιμοποιείτε, όμως, βούρτσα σε βρεγμένα ή νωπά μαλλιά –προτιμήστε μία χτένα με αραιά «δόντια» για να τα ξεμπερδέψετε.Μην το παρακάνετε ούτε με τα λουσίματα: Μέρα παρά μέρα είναι αρκετό, εκτός εάν τα μαλλιά σας είναι υπερβολικά λιπαρά. Το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, καθώς αφαιρεί τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής –ακριβώς όπως συμβαίνει με τα ρούχα, που ξεθωριάζουν από το υπερβολικό πλύσιμο. Σημειώστε, πάντως, ότι το λούσιμο με κρύο νερό είναι απλά μύθος: το χλιαρό νερό είναι μια χαρά για τα μαλλιά σας.Μην πιάνετε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά: Οι αλογοουρές και τα κοτσιδάκια μπορεί να είναι βολικά και χαριτωμένα, αλλά τα πολύ σφιχτά δεσίματα ταλαιπωρούν τα μαλλιά, και μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Προτιμήστε χτενίσματα όπως χαλαρές αλογοουρές ή κότσους, και λύστε οπωσδήποτε τα μαλλιά σας κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε. Επιλέξτε φαρδιά λαστιχάκια, χωρίς ραφές, που ταλαιπωρούν λιγότερο τα μαλλιά. Ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε διαφορετικά δεσίματα (χαμηλά την μία μέρα, ψηλά την άλλη, στο πλάι την επόμενη) ώστε να μην «τραβάτε» κάθε φορά τις ίδιες τούφες.Κόβετε συχνά τις άκρες: Πόσο συχνά είναι το «συχνά»; Περίπου κάθε δέκα εβδομάδες, λένε οι ειδικοί, για να ξεφορτωθείτε την ψαλίδα και να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και δυνατά. Αν τα ταλαιπωρείτε καθημερινά με υπερβολικό styling (πιστολάκι, ίσιωμα με σίδερο, προϊόντα όπως αφροί και τζελ) πιθανότατα χρειάζεστε τακτικότερες επισκέψεις στο κομμωτήριο της γειτονιάς σε σχέση με όσους διατηρούν ένα φυσικό λουκ. Πώς θα καταλάβετε ότι έφτασε η στιγμή να κλείσετε ραντεβού; Εύκολο: ρίξτε μια ματιά στις άκρες των μαλλιών σας. Αν δεν είναι ομοιόμορφες, αλλά υπάρχουν τρίχες που ξεφεύγουν, έχετε ήδη αργήσει.Επενδύστε στη σωστή διατροφή: Όσο και αν «παλεύετε» με προϊόντα περιποίησης και θαυματουργές κρέμες, τα θαύματα που κάνει η σωστή διατροφή για τον οργανισμό σας γενικώς και για τα μαλλιά σας ειδικότερα δεν τα κάνει τίποτα άλλο. Υιοθετήστε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, και προτιμήστε τροφές και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη Ε και ω3 λιπαρά οξέα. Εγγυημένα αποτελέσματα για τα μαλλιά σας έχουν, μεταξύ άλλων, ο σολομός, το αβοκάντο, τα καρύδια, τα στρείδια, τα αυγά, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, οι φακές, το γιαούρτι και τα πουλερικά.in2life.gr
Via
Via
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου