20 τροφές για να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια - ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

20 τροφές για να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα, χωρίς περιττά κιλά και για περισσότερα χρόνια, γράφει η διατροφολόγος Αμάντα Ούρσελ στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Εντάξτε τα λοιπόν στην καθημερινή διατροφή σας και δεν θα χάσετε.

Φασόλια

Περιέχουν άφθονες διαλυτές ίνες (είναι το είδος που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα) και παρέχουν 6 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά μερίδα εστιατορίου _ περίπου όσες κι ένα αυγό μεσαίου μεγέθους.

Πράσινο τσάι

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες, που διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Συνιστώνται καθημερινά 1-2 φλιτζάνια.

Λιπαρά ψάρια Σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, αντζούγιες και τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα _ ένα είδος λίπους που ελαττώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και δρα προστατευτικά στην καρδιά.

Μαϊντανός

Να μασάτε λίγο έπειτα από κάθε γεύμα καθώς το βότανο αυτό, που είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, θα βοηθήσει την αναπνοή σας να διατηρηθεί καθαρή. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία με τη σειρά της προστατεύει τα σπερματοζωάρια από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων, που βλάπτουν τα κύτταρα).

Μήλα

Κάθε μήλο παρέχει 150 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, με βασικότερο την κερσετίνη _ μια αντιοξειδωτική ουσία που σκοτώνει τους ιούς, όπως αυτός του έρπητα. Η κερσετίνη βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη φλούδα του μήλου, συνεπώς μην τα ξεφλουδίζετε πριν τα φάτε.

Γκρέιπ φρουτ

Η κατανάλωση ενός γκρέιπ φρουτ πριν από κάθε γεύμα μάς κάνει να τρώμε λιγότερο, ίσως διότι μειώνει ελαφρώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο πεινασμένοι. Τα γκρέιπ φρουτ περιέχουν επίσης γλυκαρικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Ντομάτες

Είναι άριστες πηγές λυκοπένης, της χρωστικής ουσίας που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα και αποτελεί την κύρια αντιοξειδωτική ουσία για τον προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι άντρες τρώνε ντομάτες (ή προϊόντα ντομάτας, όπως σάλτσα, κέτσαπ) δέκα ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διατρέχουν κατά 35% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Ρόδια

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, με κυριότερες το ελλαγικό οξύ και την παραοξονάση, προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη και μπορεί να ελαττώσουν τις αθηρωματικές πλάκες που συσσωρεύονται στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Πατάτες

Μια βραστή ή ψητή πατάτα τροφοδοτεί τον οργανισμό με αρκετή ενέργεια ώστε να αναρρώσουν οι μύες έπειτα από μια προπόνηση ή να κοπεί η όρεξη μεταξύ των γευμάτων, λόγω της καλύτερης ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βρώμη

Είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα βήτα-γλυκάνη, η οποία μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη. Παρέχει επίσης στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στο δέρμα.

Αρακάς

Περιέχει άφθονες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για γερό νευρικό σύστημα, καθώς και διαλυτές ίνες που μειώνουν την όρεξη και διατηρούν τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. Επιπλέον, μία μερίδα των 140 γραμμαρίων παρέχει 16 mg βιταμίνης C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό.

Δαμάσκηνα

Περιέχουν φερουλικό οξύ, το οποίο είναι πολύτιμο για την υγεία των εντέρων. Περιέχουν επίσης σάκχαρα τα οποία ενδέχεται να προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μαύρη σοκολάτα

Οι σοκολάτες με περιεκτικότητα 70% και πάνω σε κακάο είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εμποδίζουν _ μεταξύ άλλων _ τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και έτσι τις θρομβώσεις του αίματος.

Ελιές

Οι ελιές περιέχουν μονοαξόρεστα λίπη, βιταμίνη Ε και πολλά άλλα συστατικά, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των αρτηριών και τη μακροζωία.

Καυτερές πιπεριές

Αυξάνουν τον μεταβολισμό και όσο πιο καυτερές είναι, τόσο το καλύτερο. Μελέτες έχουν δείξει πως επί 2 ώρες έπειτα από την κατανάλωση μιας τσίλι σος είναι αυξημένες οι καύσεις μας κατά 15%.

Πηγή

Via

Bookmark and Share


Αποσμητικό καλλυντικά γυναικών ομορφιά υγεία θεραπεία κρέμες προσώπου σπυράκια μαλλιά μόδα κουρέματα  επιδερμίδα απώλεια λίπους και κιλών αντιοξειδωτικά συμβουλές φάρμακα ραγάδες ρυτίδες κολλαγόνο ορός ρυτίδες προβλήματα υγείας αδυνάτισμα  αντιγηραντικές κρέμες ματιών 
Share on Google Plus